Ansjoviskoppen
Ansjoviskoppen en inzouten. Koppen is kop er af breken en zoveel mogelijk darmen meenemen en toch de zachte vette ansjovis heel laten. Niet zo simpel als het lijkt. Deze gekopte ansjovis werd keurig in het vat gelegd.Laagje voor laagje met iedere keer zout (tegen bederf). En regelmatig aangedrukt met de houten schijf met handvat op de grond te zien achter het middelste vat. Een verdwenen, vergeten stuk gereedschap.
Op de achtergrond twee mannen met hamer. Deze deden het deksel op het vat en proberen indruk te maken als vast personeel? De anderen zijn voornamelijk losse krachten, uitsluitend aan het werk als er ansjovis aanvoer was.
Voor het echt vakkundig sluiten van de vaten kwam de kuiper later langs met zijn dissel. Een goeie kuiper stond hoog in aanzien als vakman.
Op de achtergrond met witte boord 2 belangrijke bazen. Mogelijk is de man met snor en Garribaldi-hoed Jacobus Neyzen een bekende ansjovishandelaar. De ansjovisvaten werden ook wel ankers genoemd.